Nadat ik in 1986 de I Tjing, het boek der veranderingen, heb leren kennen, is mijn leven er helemaal anders gaan uitzien. Of beter, ikzelf ging anders kijken naar het leven. Ik denk dat ik het boek op het juiste moment heb leren kennen. Het zette mijn hele wereldbeeld op losse schroeven. Maar gaandeweg, hoe meer ik mij in de werking en de symboliek van de I Tjing ging verdiepen, hoe meer ik merkte dat het onbewuste, het leven, het zijn-zelf, mij droeg, en niet dat ik een leven te (ver)dragen had. De inleiding van de Duitse vertaling van de I Tjing, werd geschreven door de psychiater Carl Gustav Jung. Ik ben alles wat Jung geschreven had, gaan lezen, en ook dat heeft mij beïnvloed en veranderd. Ik ontdekte er de alchemie, begrippen als het collectief onbewuste, synchroniciteit, archetypen, amplificatie, enz.. Ik ben ook opnieuw gaan studeren. In Brussel. Maar ook zelfstudie heeft mij gevormd: de filosofie van Spinoza, het zen-boeddhisme, Krishnamurti, Katie Byron en Tony Parsons.
Ik tracht altijd, om via het ervaringsleren, mensen uit te nodigen om zaken aan te leren, ermee te experimenteren en uiteindelijk deze te integreren bij zichzelf.
In 1995 behaalde ik een professionele bachelor in de Gezinswetenschappen in Brussel. Daardoor nam mijn loopbaan een andere wending. Na enkele administratieve functies te hebben gedaan, werkte ik nu in de hulpverlening. De jaren als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg maakten mij gevoelig voor anderen, maar ook voor mijn eigen grenzen, verleden, en het leerde mij ook om daar eerlijker naar te kijken.
Daarna mocht ik vijf jaar werken in het gesloten “Centrum voor Illegalen” in Brugge. Ik maakte er kennis met vele mensen uit andere culturen. Hun benarde situatie en de vrees om teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst, maakte dat gevoelens van onmacht, angst en verdriet een gehoor kregen bij mij, maar ook hier werd ik geconfronteerd met mijn eigen beperkingen en machteloosheid. Anderzijds maakte het mij ook sterker, leerde het mij om nog meer empathisch om te gaan met mensen, beter te luisteren en meer mededogen te voelen in mijn contact met anderen.
Mijn vertrekpunt is steeds een onvoorwaardelijke openheid, een milde houding naar de ander toe en te geloven in, en te vertrouwen op, de spontane innerlijke kracht van mensen.
In de jaren daarna werkte ik als educatief medewerker voor het Centrum Voor Levensvorming in Kortrijk (later “Talent&Co” genoemd, en nu behorend bij Groep Intro). Ik leerde er volwaardig lesgeven. Ik mocht er vervolgens als coördinator een team aansturen dat leerprogramma’s ontwikkelde en zich daarmee vooral richtte naar kansengroepen op de arbeidsmarkt.
Sinds 1998 ben ik altijd zelf lesgever geweest als volledig zelfstandig freelance facilitator, trainer en consultant voor verschillende bedrijven, organisaties en diensten. De thema’s die dan aan bod komen zijn communicatie, leiderschap, conflicthantering, klantgerichtheid, stressmanagement, RET (rationeel-emotieve-training) en dergelijke. Daarnaast mocht ik ook als freelance manager enkele jaren aan de slag, voor een bedrijf met 50 personeelsleden.
In 2009 richtte ik samen met mijn vrouw, Heidi Vandromme, een outplacementkantoor op, en ook het project ARKANS. omdat wij met mensen willen werken, en hen kansen willen aanbieden.
Samen met Heidi volg ik sinds 2009 verschillende Advaita-seminaries bij Tony Parsons in Amsterdam, Brecon (Wales) en Berlijn. Daardoor neemt, behalve de I Tjing, ook de non-dualiteit een belangrijke plaats in bij alles was ik doe en wil vertellen.